Страна на красотата

Как да успокоим кожата след епилация?

Как да успокоим кожата след епилация?Удоволствието от гладката и нежна като коприна кожа след епилация често бива бързо помрачено от зачервявания, раздразнения и дори болезнени усещения, причинени от изтръгване на косъмчетата с епилатора или кола маската. За щастие с няколко ефективни действия можете да неутрализирате дискомфорта от процедурата.

Избягвайте да взимате душ или вана няколко часа след епилация. Топлата вода разширява кръвоносните съдове, от което зачервяванията по кожата стават по-видими. Сапунът пък предизвиква допълнителни дразнения. Вместо това облейте епилираната зона с хладка, почти студена вода, за да стимулирате циркулацията на кръвта и подпомогнете стесненията на кръвоносните съдове. Попийте нежно. Върху най-чувствителните зони можете да наложите лед, но през мека памучна кърпа, за да не увредите епителните клетки с екстремното изстудяване.

Хидратирайте и успокойте епилираната кожа с козметичен продукт. Най-препоръчителни са формули с възстановяващи и лечебни съставки – лосион или крем с жожоба, алое вера или оризови протеини, които намаляват зачервяването, паренето и сърбежа.

Избягвайте спорта и плуването в басейн в следващите 24 часа. Кожата ви се нуждае от почивка и време, за да се възстанови напълно, а потта, натоварванео, както и химикалите във водата могат да увеличат възпаленията или да разнесат вредни бактерии, които да предизвикат повече увреждания върху чувствителната кожа.

Избгявайте излагане на слънце на епилираната кожа поне 24 часа. В повечето случаи възпаленията и обривите стават дори по-интензивни и забавят възстановяването на кожата с дни.

Позволявайте на епилираната кожа да диша. Това означава да се въздържате от плътно прилепнали по тялото груби материи, които предизвикват търкане, а по този начин и дразнения в чувствителните участъци. Залагайте на леки и ефеирни модели и материи.

Прочетете още статии
Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.

Как да стегнем ръцете?

Как да стегнем ръцете?

Отпуснатата кожа е сериозно предизвикателство за самочувствието на всяка жена. Но предизвикателството може да бъде преодоляно. Вижте как.