Страна на красотата

Как да възстановим косата след боядисване

Как да вузстановим косата след боядисване?

За щастие, благодарение на развитите технологии, боядисването вече не е това, което беше. На пазара се предлагат изобилие от щадящи формули боя за коса, които не изтощават, а напротив – подхранват косъма, правейки го по-жив и бляскав от всякога. Все пак е добре винаги да полагаме допълнителни грижи за косата след боядисване, за да я възстановим от системното третиране, което неминуемо й се отразява.

  • Силно препоръчително е да разредим миенето на косата до 2 пъти седмично. Така скалпът ще поддържа нормална себумна секреция, която ще защитава косата от изсушаване и същевременно ще й придава блясък и здравина.
  • За да попълним липсите в космената структура, да подхраним и хидратираме косъма в дълбочина е важно да използваме шампоан с укрепващи, възстановяващи и заздравяващи съставки с натурален произход (бамбук, маслиново масло, Q10), специално формулиран за изтощена или реструктурирана коса. Ако скалпът е чувствителен, добре е да се изберат специализирани формули.
  • За възстановяване на косата след боядисване, употребата на балсам при всяко миене става дори още по-наложително. Формулата му също трябва да е предназначена за изтощена или реструктурирана коса или специално за боядисана коса, и да се нанасят по правилния начин – по дължината на косъма с оптимално време преди изплакване.
  • За максимално укрепващ режим на косъма веднъж седмично е хубаво да нанасяме маска. Добре е тя да бъде от гамата на шампоана и балсама, за да подсили ефекта на съставките за изтощена или реструктурирана коса.
  • Специалистите препоръчват при изтощена от боядисване коса да се ограничат стилизиращите процедури. Хубаво е след миене да съхне естествено, да избягваме топлинните уреди, а ако все пак използваме такива, да я защитаваме със продукт с термозащитно действие. Сложните и стегнати прически, както и употребата на неподходящи аксесоари, пък могат да увредят косъма, като доведат до накъсване и отслабване на косата.
  • Полезно за косата е да я разресваме поне 2 пъти дневно, за да подпомогнем разнасянето на подхранващите естествени мазнини по дължината на косъма. Най-добре е да използваме четка с естествен косъм - тя щади скалпа и предпазва от накъсване.
  • Хубаво е да отделяме по няколко минути дневно да стимулираме с масаж кръвообръщението в скалпа – това се отразява чудесно на растежа на косъма. Но е важно да го правим деликатно, с възглавничките на пръстите в кръгообразни движения.
  • Препоръчително е, ако косата е в много лошо състояние, да разредим посещенията за боядисване при фризьора, но пък редовно да подстригваме връхчетата. Паралелно с това да консумираме повече храни богати на протеини, омега-3 мастни киселини и желязо (риба, авокадо, ядки, спанак, ленено семе) и да пием повече вода.

Най-добрата услуга, която можем да направим на косата си при боядисване, е да подбираме висококачествени и максимално щадящи бои за коса на доверени марки, в чиято формула присъстват голямо количество натурални масла (макадамия, арган и др.). В комбинация със съветите за грижа на експертите възстановяването на косата ще започва още в процеса на боядисване.

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.