Страна на красотата

Как да забавим стареенето на кожата?

Времето е носител на неизбежни промени. Усещаме ги с всяка фибра на телата си, виждаме ги в огледалото...Уви, безсилни сме да прекъснем процеса на стареене. Но опознаем ли добре неговите механизми, ще можем ловко да го манипулираме.

Как да забавим стареенето на кожата?

Дегенерацията на кожата е сложна плетеница от собствените ни зловредни навици и множество външни фактори като например слънчевата радиация и замърсителите. За справяне с лошите си привички имаме нужда единствено от воля, а за да противодействаме на агресивната околна среда- от подходяща козметика. В зависимост от типа на своята кожа, можем да подберем: серия от измивни продукти, с които да отстраняваме, натрупващите се по лицата ни прах, мъртви клетки и други нечистотии; защитни продукти, с които да се предпазим от ултравиолетовите лъчи, вятъра и студа и разбира се, козметика с която да улесним възобновяването на кожната тъкан и да задоволим нарастващите ѝ с годините нужди от хидратация.

Способни сме значително да забавим първите признаци на стареене, стига да се научим да приемаме достатъчно количество вода.

Не само незаменимата течност, но и пълноценното хранене поддържа нормалния тургор на кожата. Аз-ът най-често разделя храните на две категории- „вкусни” и „невкусни”, ала за клетките ни подобни определения са напълно лишени от смисъл. Те не са гурмани, влияещи се от аромата и естетичния вид на ястията. И огромните порции не винаги им носят ситост. За да поддържа младостта на кожата, тялото има нужда и от т.нар. „жива” храна. Естествените, немодифицирани по какъвто и да било начин, ядки, семена, кълнове, плодове и зеленчуци, са пълноценно гориво за всички процеси, извършвани в най-големия човешки орган, а също така мощен антидот срещу състаряващите го свободни радикали.

Разбира се не бива да се фокусираме единствено върху физическия недостиг на храна, тъй като в качеството си на духовни същества имаме и друг тип потребности. Гладът, породен от липсата на положителни емоции, е способен да забърза вътрешния часовник на организма, отразявайки се на външността ни. Струва ни се, че времето спира, когато се смеем и изпитваме силна радост, но истината е, че в подобни моменти то действително забавя своя ход. Така че, нека се наслаждаваме още повече на живота, щом в това е скрито още едно парченце от пъзела „продължителна младост”.

Телесната ни обвивка се нуждае от приятни емоции, но в същото време и от движение- все пак застоят не е характеристика на живата материя. Пресъздаването на различни гримаси раздвижва мускулите на лицето и поддържа еластичността на кожата. А лекият масаж допринася за изхвърлянето на отпадните продукти и насища тъканта с кислород и нутриенти.

Отделихме внимание на активността, редно е да отдадем значение и на почивката. Сънят е отличен помощник срещу стареенето. Той фиксира огромна част от неизправностите, които биха довели до появата на бръчки и пигментни петна. Ето защо е добре да си осигуряваме необходимите часове пълно спокойствие всяка нощ.

Малко по малко разгадахме огромна част от неизвестните във формулата на младостта. И опознали по-добре враговете на своята кожа, се превръщаме в техни равностойни противници.

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.