Страна на красотата

Как да запазя косата си по-дълго чиста?

Как да запазя косата си по-дтлго чиста?Специалистите посочват честото миене на косата като един от факторите за дори по-интензивно омазняване. И препоръчват други простички, но много ефективни методи за запазване на чистотата за по дълго време.

Сменяйте често калъфките на възглавниците.

Мазнините, стилизантите и мръсотията от околната среда, натрупани в ежедневието се пренасят върху спалното бельо по време на сън и се връщат обратно върху косата щом положите глава.

Почиствайте редовно четката / гребена за коса.

Не само от космите, но и от себума, люспите и остатъците от стилизиращи продукти. В противен случай ще разнасяте нечистотиите по косъма и колкото повече се решите, толкова по-мръсна ще става косата ви. За целта на 2 – 3 дни поливайте четката или гребена под гореща вода.

Предпазвайте косата си от околната среда.

Косата абсорбира като гъба мръсния въздух, цигарения дим, дори миризмата при готвене и е силно податлива от UV-увреждане. Затова я носете по-често вързана и покривайте главата с шапка или боне в ситуациите, които позволяват.

Избгяйвате да пипате прекалено често косата.

Навиването на кичури около пръста, отмятането от лицето и прокарването на пръсти през косата не само разнася натрупаната мръсотия, но и подпопмага омазнаването – не забравяйте, че освен скалпът, ръцете също отделят естествени мазнини.

Разпознавайте сигналите на косата си.

Понякога замърсяването и омазняването на косата, и то непосредствено след измиване, са резултат от неправилен избор на козметика. Друг път са симптом за състояние на скалпа, срещу което трябва да вземете незабавни мерки.

Ако косата ви се омазнява бързо, използвайте шампоан за мазна коса. Обикновено формулата му съдържа мощни растителни екстракти (коприва, цитруси, ментол) с антиоксидантно действие, които предпазват косъма от щетите на околната среда и същевременно регулират мастната секреция на скалпа.

Ако няма видимо подобрение, опитайте с употреба на специализирани формули, които елиминират причините за себорея, пърхот, чувствителност на скалпа, а допълнителни активни съставки (ментол, хинин, алое, лимон, цинк, водорасли) се борят с допълнителни проблеми (тънка коса, косопад, накъсване, загуба на блясък).

 

Прочетете още статии
Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.

Как да стегнем ръцете?

Как да стегнем ръцете?

Отпуснатата кожа е сериозно предизвикателство за самочувствието на всяка жена. Но предизвикателството може да бъде преодоляно. Вижте как.