Страна на красотата

Как да запазим косата по-дълго чиста?

Как да запазим косата по-дълго чиста?За да бъде косата красива, тя най-напред трябва да е здрава и чиста. Но поддържането на чистотата ѝ понякога е истинско предизвикателство, особено ако живеем или работим в замърсена среда. Ето как можете да си спестите ежедневното миене и да се радвате на дълготрайна свежест.

Носете шапка

Освен да ви предпазва от лятното слънце или студа през зимата, този практичен атрибут изпълнява ролята и на щит срещу уличния прах. Така косата ви ще акумулира много по-малко замърсявания, докато сте навън, оставайки чиста по-дълго време.

Не докосвайте косата

Макар че в повечето случаи го правите несъзнателно, все пак се старайте да не докосвате косата си излишно. С този навик, най-често провокиран от безпокойство или нервност, само допринасяте за по-бързото ѝ омазняване. В случай че ви е трудно да се контролирате, най-добре връзвайте косата си на кок.

Ако косата ви не е склонна към заплитане, спокойно можете да пропускате ресането от време на време. Освен че разнася естествената мазнина по цялата дължина на косъма, разресването стимулира скалпа, карайки го да произвежда допълнително количество себум.

Сменяйте калъфките

Перете по-често калъфката на възглавницата си, както и шапките, които носите. Тъй като са в пряк контакт с косата ви, те поемат от нея замърсители, които при следваща употреба чистата коса си „взима” обратно.

Подбирайте козметика, която съответства на вашия тип коса

Ако косата ви е предразположена към омазняване, е добре да използвате шампоан, регулиращ мастната секреция. Така ще можете да се наслаждавате на по-дълготрайна чистота и да увеличите интервала между две измивания. Не е нужно да слагате балсам при всяко къпане. А когато използвайте такъв, нанасяйте го по-далече от скалпа. Не забравяйте, че не само косата, но и гребена/ четката ви имат нужда от периодично почистване с шампоан.

Мийте косата си с умерено топла вода

Горещата струя дразни кожата на главата и увеличава производството на себум. Винаги изплаквайте старателно, както шампоана, така и продуктите за допълнителна грижа.

По-малко стилизанти

Ако искате косата ви да запазва чистотата си по-дълго време, ще трябва да намалите употребата на стилизиращи продукти. Освен че засилват омазняването, те се превръщат в магнит, който привлича прах и други замърсители от околната среда. Ролята на подобен „прахоуловител” изпълнява и статичното електричество. Ето защо е добре да го контролирате, избягвайки дрехи и шапки от изкуствени материи, както и пластмасови гребени.

Хранете се здравословно

Ограничете консумацията на млечни продукти, особено на такива закупени от магазинната мрежа. Хормоните, които се съдържат в млякото са полезни за бозаещите животни, но оказват неблагоприятен ефект върху човешкия организъм. Прекомерното омазняване на косата често е резултат от свръхупотребата на млечни продукти.

Старайте се да се храните правилно, но не изпадайте в крайности. Когато лишавате тялото си от нещо, без да му давате по-добра алтернатива, вие го подлагате на силен стрес. А стресът е много по-опасен от всички вредни храни взети заедно. Една от проявите му е увеличената мастна секреция, която ще опорочи усилията ви да поддържате косата си чиста и красива.

 

Прочетете още статии
Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.

Как да стегнем ръцете?

Как да стегнем ръцете?

Отпуснатата кожа е сериозно предизвикателство за самочувствието на всяка жена. Но предизвикателството може да бъде преодоляно. Вижте как.