Страна на красотата

Как да защитим устните през зимата?

Защита на устните пез зиматаКожата и косата не са единствените потърпевши от климатичните условия и отоплителните уреди през зимата. Устните също страдат, при това особено чувствително. Тъй като кожата им съдържа едва 3 – 5 клетъчни слоя (в сравнение с останалата кожа, която има 16), те много по-лесно, бързо и видимо се изсушават, напукват, белят и разраняват. И се нуждаят от ефективна защита!

Защитавайте устните при почистване на лицето

Невероятно, но факт! Може да използвате най-качествения почистващ продукт за лице, но някои от активните съставки във формулата му (като салицилова киселина или бензоил пероксид) може да нарушат pH баланса на устните и да предизвикат напукване.

Превърнете хидаратацията на устните в навик

Добрият стар вазелин ще ви свърши чудесна работа за тази цел. Нанасяйте го преди всяко излизане, на всеки 2 часа в затворено помещение, а също и преди лягане. Ако все пак предпочитате по-модерното средство – балсам за устни, нека е с минимално количество овкусители.

Не пренебрегвайте вътрешната хидратация

Когато тялото е дехидратирано, устните чувствително изсъхват и започват да се лющят. Замислете се че, точно това се случва, когато сме болни. Затова продължавайте да пиете своите 2 – 3 л. течности дневно, да хапвате повече плодове и зеленчуци и намалете солта и пикантното.

Подбирайте разумно продукта си за устни

Цветните пигменти в някои формули предизвикват дразнене, изсушаване дори алергична реакция на устните. Затова залагайте само на утвърдени марки продукти, съдържащи съставки за подхранване и омекотяване (масла, витамини).

Поддържайте устните меки

2 пъти седмично при миене на зъбите четкайте и повърхността на устните. По този начин ще премханете мъртвия кожен слой и ще стимулирате циркулацията на кръвта, което пък ще им придаде по-сочен вид. За финал нанасяйте по капка зехтин за дълбоко хидратиране, подхранване и регенериране.

Сменете пастата за зъби

Опитайте известно време да поддържате хигиената на устната кухина с продукти за орална хигиена, съвместими с хомеопатини медикаменти. Без да подозират някои хора проявяват свръхчувствителност към някои активни съставки в обичайните продукти за грижа.

Избягвайте облизването на устните. За някои хора този навик може да е особено съблазнителен, но в комбинация с климата предизвиква далеч не толкова атрактивен ефект. Вятърът ще изсуши устните дори по-бързо, когато са току-що навлажнени.

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.